Dos dels col·lectius que es presentaven com acusació particular en el cas Isanta es retiren

L’Ateneu Columna Terra i Llibertat i el Centre d’Estudis Josep Ester Borràs ens retirem com acusació particular al judici per l’assassinat del company Isanta:

Fa ja més de dos anys de l’assassinat del company Pep Isanta i de les agressions a altres companys en el context del concert de divendres de Patum de 2005. Va ser una agressió indiscriminada, sense sentit ni motiu aparent. Nosaltres com anarquistes no confiem en l’aparell judicial i el considerem una eina de l’Estat per legitimar i beneir els seus abusos. Sabem que és molt difícil que és faci Justícia des de la judicatura, tanmateix en el seu dia també vam apostar per aquesta via —junt amb molts altres mitjans— per tal que es conegués el que va passar i intentar que s’esclarissin els fets. Ja que encara no sabem els motius pels quals no existia cap pla de seguretat —tal i com indica la llei—, ni tampoc sabem perquè els Mossos d’Esquadra van ometre la seva responsabilitat i obligació d’auxili —malgrat rebre trucades fins a prop de mitja hora abans que es produís l’assassinat, just quan començaven les agressions—.

Tal i com ja s’ha dit en repetides ocasions, vam presentar-nos en aquest procés judicial com a part agredida per tal que les administracions assumeixin la seva responsabilitat. Tanmateix aquesta qüestió ha estat eludida no sense l’ajuda de l’advocat de l’acusació popular de l’Ajuntament de Berga, que en comptes de representar la veu de la ciutat en el procés ha esdevingut l’advocat defensor de l’administració enfront les irregularitats que va cometre aquell divendres de Patum, i això és vergonyós.

Si ja fèiem servir l’aparell judicial a contracor, l’experiència en aquest procés i la relació amb l’advocat que hem tingut fins ara, ens ha convençut de la inutilitat total d’aquesta via —com a mínim en aquest cas—. Nosaltres no volem diners, ni volem més anys de presó pels assassins, nosaltres no volem formar part d’aquest circ i és per tot això —i malgrat tenir més dubtes que seguretats— que abandonem i renunciem a ser part acusadora en el procés judicial. De cap manera però, no abandonem la lluita ni renunciem a la solidaritat cap als la resta de companys afectats d’una o altra manera. La nostra lluita continuarà però sense entrar als jutjats. Hem decidit cercar la Justícia per vies que coneixem més i que considerem més d’acord amb els nostres sentiments i les nostres idees.

Des de que vam rebre les agressions i ens van assassinar a l’amic Pep hem estat criminalitzats per les nostres idees per part dels mitjans de comunicació i per la conselleria d’Interior —volent-nos fer passar de víctimes a botxins— amb la connivència de l’Ajuntament de Berga i dels sectors més feixistes de la població. Però no pensem afluixar en la nostra lluita. No ens ho podem permetre.

Rebutgem, com sempre hem fet: els abusos de poder, l’enduriment del codi penal, les presons, la injustícia social que promou l’Estat i el Capital i que genera assassins irrecuperables com els que van robar la vida del nostre amic. Malgrat tot —fins i tot de la justícia de l’Estat— esperem que aviat es faci Justícia! Què ningú en dubti: ni oblit ni perdó!

Berga, 28 de setembre de 2007

Ateneu Anarquista Columna Terra i Llibertat
Centre d’Estudis Josep Ester Borràs