Els noms dels carrers de Berga

Aquest matí el Centre d’Estudis Josep Ester Borràs ha presentat una instància a l’Ajuntament de Berga proposant fins a vint i tres noms per a carrers de la ciutat (per si es fan de nous o per canviar de vells). Aquesta iniciativa que ja es va fer l’any 2005 (moment en que es plantejaven nous noms per a nous carrers) sense obtenir cap tipus de resposta per part de l’Ajuntament i ara ha tornat a ser presentada amb l’afegit que enguany es proposen els següents canvis:

  • La plaça de les Fonts per plaça Josep Bertobillo (ja que aquest miner va ser torturat salvatgement durant tres dies a la caserna de la guàrdia civil que hi havia en aquesta plaça i finalment va ser assassinat a Vilada el novembre de 1949).
  • La plaça del Mossèn Armengou per Plaça Joan Vilella (masover de Santa Eugínia assassinat per la guàrdia civil després de ser torturat el novembre de 1949 ).
  • El carrer del Mossèn Espel per carrer de Josep Puertas (miner torturat i assassinat per la guàrdia civil el novembre de 1949).

Els arguments que acompanyen la proposta són, entre altres:

“…els noms dels carrers de Berga són en la majoria de casos una veritable vergonya per una important part de la població que no som ni conservadors ni reaccionaris: noms de capellans, cacics, militars, nobles i burgesos —tot homes i la major part d’ells amb una moral i un currículum dignes de no ser admirats sinó tot el contrari—. N’estem farts que la cultura que es fa i es subvenciona a Berga sigui rància, autoritària i més propera al carlisme que a la raó il·lustrada.”