Benvingudes i benvinguts,

El Centre d’Estudis Josep Ester Borràs és un centre de recerca, documentació i difusió historicosocial de Berga. Des del centre es duu a terme una tasca de recopilació de tot tipus de documentació i materials referents a la història social i sobretot al moviment obrer i al món llibertari d’arreu i en especial de l’Alt Llobregat i Cardener (Berguedà i Bages). Igualment, afavorim diverses iniciatives locals antiautoritàries per a la transformació social.

 

Funcionament del Centre

L’associació funciona a partir de la voluntat dels seus socis i sòcies, el nombre dels quals no ha parat de créixer de manera lenta i progressiva. El funcionament s’articula a través de les assemblees setmanals o quinzenals que es duen a terme.

Econòmicament es funciona principalment a través de les quotes dels associats i associades, dels ingressos obtinguts de les barraques de Patum i de la venda i l’edició de materials diversos. Destaquem aquí l’Agenda Llibertària, que es publica des del 2009 per tal de finançar els locals i les activitats.

Activitats del Centre

Al Centre es fan tot un seguit d’activitats organitzades, en gran part, per l’assemblea del Centre, com ara xerrades, tallers i cursos. També s’organitza i es participa en accions contra els abusos de poder i s’ha endegat un gran nombre de campanyes.

Biblioteca

Tenim un extens fons històric de documents cedits per col·lectius, associacions o persones, o adquirits per nosaltres. Disposem del fons bibliogràfic d’Odette i Josep Ester, l’arxiu de la CNT i Joventuts Llibertàries de Berga i els arxius de moltes altres organitzacions.

 

Una mica d’història de l’entitat

L’1 de desembre de 1986 va ser fundat el Centre d’Estudis Josep Ester Borràs (CEJEB). Les persones fundadores provenien majoritàriament de la Confederació Nacional del Treball renovada, actualment Confederació General del Treball (CGT). Entre aquestes persones, destacava l’històric militant anarquista berguedà Ramon Casals Ramonet Xic.

El mes de maig de 1998 el Centre d’Estudis Josep Ester Borràs va organitzar la seva primera xerrada pública. Des d’aleshores, les xerrades, presentacions de llibres i altres actes públics han estat les principals activitats que s’hi han desenvolupat.

L’any 2000 el projecte pren més força amb el naixement de l’Associació Cultural Columna Terra i Llibertat, i ràpidament les dues entitats passen a tenir un local al carrer del Balç, 4. Es crea, així, l’Ateneu Columna Terra i Llibertat i, des de llavors, es fa una lluita conjunta.

El nom del Centre és en honor d’un lluitador i anarquista reconegut de Berga. Josep Ester Borràs, àlies el Minga, va ser un lluitador anarquista durant tota la seva vida, va participar en les milícies antifeixistes, va dur a terme tasques organitzatives a la CNT i va ocupar-hi càrrecs d’importància, va participar en xarxes d’evasió de persones, entre les quals la Red de Evasión Ponzán, va ser represaliat en diferents camps de concentració, passant per Mauthausen, i va participar activament en organitzacions de persones refugiades i deportades polítiques.