Per començar volem explicar els antecedents del 8 de març, els quals han estat molt marcats per la reivindicació dels drets laborals per part de les dones del sector tèxtil. Aquesta data es remunta a l’inici de la revolució industrial, quan gran part de la població femenina dels sectors populars es van incorporar al treball assalariat. Amb les primeres fàbriques apareixen les primeres dones assalariades, tanmateix tal i com segueix passant ara, aquesta incorporació al món laboral, no les tragué de continuar sent les responsables de tenir cura de la família i de fer totes les feines de la casa.
Les precàries condicions laborals, des de mitjans del s.xix, van provocar l’aparició de moviments de dones que reivindicaven millors condicions, com la reducció de la jornada laboral, la limitació de l’edat de treball de les criatures, la compensació econòmica per accidents laborals i mesures per tal de prevenir-los. Exemples d’aquests moviments són la vaga que 3.500 treballadores del sector tèxtil d’Igualada van fer l’any 1881, en demanda de millors condicions de treball. El dia 8 de març de 1908 les treballadores d’una fàbrica tèxtil de Nova York anomenada Cotton van realitzar una vaga en protesta de les dures condicions de treball. L’amo no va accepta la vaga i les obreres com a protesta van ocupar la fàbrica. L’amo en veure la mobilització tanca les portes de la fàbrica i prengué foc, morint les 129 treballadores que eren dins. Al 1911 l’episodi es repetia a la la Triangle Shirtwaist Company morint 142 vaguistes. El dia internacional de la dona queda fixat el 8 de març a partir de la sortida al carrer (en protesta per la manca d’aliments) de les dones russes el 8 de març de 1917. Pel que fa a l’Alt Llobregat recordar la proclamació del comunisme llibertari el 1932 per part de les dones a Navarcles, i el paper decisiu en aquests fets a llocs com Fígols —espurna de la revolució—. O com a Berga a la vaga tèxtil de maig de 1928 quan les dones van impedir que s’emportessin els presos cap a Manresa o Barcelona. La llista de records seria llarga i és que la dona treballadora és la que més a patit les injustícies del sistema capitalista, autoritari i patriarcal que encara patim. El sentit de la diada respon per tant a la lluita de les treballadores, per tal de reivindicar els seus drets obtenint millores laborals i socials i transformant totalment la societat que ens sotmet a totes.
Des de l’Ateneu Columna Terra i Llibertat i des del Centre d’Estudis Josep Ester Borràs, volem recordar i homenatjar totes les dones que han lluitat per reivindicar els seus drets i un món nou, volem donar suport a totes les dones que avui segueixen lluitant per la igualtat de condicions i per destruir la societat patriarcal, de la qual formem part. Tots i totes hem de prendre consciència de la discriminació que encara avui pateixen les dones. La societat està conduïda per estereotips els quals ens creiem, interioritzem i reproduïm. I nosaltres volem trencar tots els estereotips perquè volem ser lliures i per poder-ho ser no hi pot haver cap ésser explotat o dominat.
Parlem clar: en la societat actual encara és la dona qui ha d’assumir les responsabilitats familiars, en l’atenció als nens/es, adolescents i gent gran, degut a l’escassa ajuda de l’Estat —que només ens roba i reprimeix— i els valors transmesos en aquest àmbit. La dona continua cobrant salaris més baixos que l’home, i la inseguretat i l’assetjament sexual forma part de la seva vida quotidiana. En definitiva, som el s.xxi i la dona continua estan discriminada en molts àmbits de la societat, per tant queda molt per destruir i molt per construir, un món per canviar. No tenim res a perdre i molt a guanyar. La lluita continua!