el Centru Blog

Nova App sobre memòria històrica del Berguedà

Us presentem l’aplicació que hem fet des del Centre d’Estudis Josep Ester Borràs per poder localitzar totes les plaques que hem col·locat a comarca del berguedà en record de les persones que van lluitar per la justícia social i la llibertat: revolucionaries, guerrilleres, anarcosindicalistes, etc.

L’aplicació (App) de les «Plaques del CEJEB» per mòbils i tauletes és senzilla i ens permet localitzar per poder visitar les plaques que hem penjat al llarg dels anys. També hi ha les imatges d’aquestes i la transcripció del seu text.

Hem aprofitat també aquesta App per posar les plaques dels noms dels carrers que hem canviat a Berga en el marc de la campanya de dignificació dels noms dels carres de la ciutat.

Esperem que us sigui d’utilitat i d’interès. Salut!

http://www.androidcreator.com/app171525

[Balaguer, Igualada i Lleida] Presentació de l’etern descontent, memòries de Joan Català

Vintena Marxa-homenatge als Maquis a Berga

Clica el cartell per veure’l més gran.

Divendres, 21 de juliol a l’Ateneu Columna Terra i Llibertat

21 h Sopar de pintxos i projecció de A tiro límpio (1963) de Francisco Perez Dolz

Dissabte, 22 de juliol

9 h Ruta urbana: «Berga en temps dels maquis» (sortida del núm. 4 del carrer del Balç)

A l’Ateneu Columna Terra i Llibertat (núm. 4 del carrer del Balç):

12 h Tertúlia: «Vint anys de Marxa-Homenatge als Maquis» amb Dolors Marín (Hospitalet), Joan Martínez (La Llagosta), Pere Miralles (Terres de Ponent), Joni T (Barcelona), Enric Esparza (Sallent) i Pep Cara (Berga) i presentació CD recopilatori aniversari

18 h Presentació de L’etern descontent memòries de Joan Català editat pel Col·lectiu A les Trinxeres i el Centre d’Estudis Josep Ester Borràs

Diumenge, 23 de juliol

9 h Caminada circular per les bases guerrilleres de les Canals de Sant Miquel

Sortida des del pont de Pedret. (11 km, 4 hores. Dificultat: moderada. Track)

14 h Dinar popular en record del company Txema Bofill a la caseta dels pescadors de Pedret.

I banyada a les aigües congelades del Llobregat. Sobretaula musical acústica amb el Delmo i el Manolito

Divendres 28 de juliol a l’Ateneu Columna Terra i Llibertat

21 h Sopar de tapes i projecció de El laberinto del fauno (Guillermo del Toro, 2006)

Dissabte 29 de juliol a l’Ateneu Columna Terra i Llibertat

21 h Sopar de tapes i projecció de Els maquis a Catalunya (1988) documental dramatitzat dirigit per Jaume Serra, amb una presentació enregistrada del qui en fou l’assessor històric Ricard de Vargas i Golarons

Divendres, 4 d’agost: Caminada de França a Berga

20:15 h Sortida en cotxe des de davant de l’estació de tren de Puigcerdà cap a Mas Tartàs

21 h Inici de la caminada. Sortida des de Mas de Tartàs i arribada al matí a la Pobla de Lillet (Mas Tartas la Pobla: 37 km, 10 h. Dificultat: difícil. Track aproximat)

Dissabte, 5 d’agost

21 h Inici de la caminada. Sortida des de la Pobla de Lillet i arribada al matí a Berga (35 km, 10 h. Dificultat: difícil. Tracks aproximats: 1, 2)

Per participar a les activitats del 23 de juliol i del 4 i del 5 d’agost és imprescindible que ens escriviu a: cejeb@cejeb.org

Preu per la marxa d’agost: 15 euros (allotjament, sopar de dissabte i assegurança) Tota la informació (tracks, dificultats, etc) a: www.bllibertari.orgwww.marxa-maquis.org

Edicions d’enguany del Centre d’Estudis Josep Ester Borràs

Des del 23 d’abril de 2016 i fins el 23 d’abril d’enguany, a part de l’Agenda Llibertària, el Centre d’Estudis Josep Ester Borràs ha editat dues obres que podreu adquirir a la nostra parada a la plaça de Sant Joan de Berga:

Seguint les passes de la guerrilla, coeditat amb la UGEL

Per fer excursions pel Bages i el Berguedà, pels camins que van fer servir els grups anarquistes durant el franquisme. Per fer excursionisme amb coneixement i respecte al medi i a la història.

 

 

 

Marcel·lí Massana. Terrorisme o resistència? 

La reedició ampliada i corregida de la històrica obra de Josep Maria Reguant. La biografia autoritzada del guerriller anarquista berguedà Marcel·lí Massana.

[Berga] Plaça Ramon Vila Capdevila: recuperem la memòria, recuperem els carrers

En record d’Alfonsina Bueno

L’Ateneu Columna Terra i Llibertat fa un mural en record i homenatge a l’Alfonsina Bueno i totes les que com ella van anar a parar a un camp d’extermini nazi a causa del seu compromís amb la llibertat. El mural està al carrer Alfonsina Bueno (antic Mossèn Espelt) carrer que va canviar de nom per acció d’aquest Ateneu i el Centre d’Estudis Josep Ester Borràs.

Vídeos dels darrers canvis de noms dels carrers de Berga

[Vídeo] Desobeïm per la memòria

Desobeïm per la memòria

cartell3

Desobeïm als carrers

El Centre d’Estudis Josep Ester Borràs és un centre de documentació, recerca i difusió historicosocial de Berga. Treballem per la recuperació de la memòria històrica, especialment, del moviment obrer a la comarca. Durant els més de 15 anys de vida de l’associació hem editat  diverses obres en aquesta línia. L’última publicació ha estat la reedició de la biografia de Marcel·lí Massana a cura de Josep Maria Reguant. Precisament, el 21 de maig d’enguany, després de la presentació del llibre esmentat vam inaugurar simbòlicament el carrer que volem que porti el seu nom amb la col·locació d’una placa que així ho assenyala a la seva casa natal.

A primers d’octubre, gairebé mig any després, un dels nostres socis va rebre la notificació d’una sanció per la seva participació a l’acte. Se li aplicava l’Ordenança de Civisme amb una multa econòmica de 750€. Des del Centre no entenem la recuperació de la memòria històrica com una tasca merament intel·lectual o d’arxiu. La nostra lluita és a parts iguals entre la tinta impresa –editem, tenim cura i ampliem l’extensa biblioteca personal de Josep Ester Borràs–, com a fora als carrers. Per això se’ns intenta silenciar, perquè proposem canvis reals des de l’acció directa. Estem farts de passejar per carrers que només porten els noms dels de sempre, entre l’elit vinculada al poder i la llista interminable del santoral. Mentrestant, la gent que va lluitar per un món més just segueix oblidada de forma deliberada o colgada de terra en alguna cuneta. Alhora, ens neguem a reconvertir  la lluita per memòria històrica en l’enèsim producte de consum, en un passatemps per turistes de cap de setmana desvirtuant uns ideals que ens són més presents i necessaris que mai.

Per aquests fets se’ns multa amb una ordenança classista: el 2006, un govern municipal del PSC estrenava la nova normativa amb nosaltres, després del primer canvi de noms de carrers que vam impulsar. I ara, 10 anys després, –curioses efemèrides– un govern de la CUP ens aplica la mateixa Ordenança. Diferents governs, la mateixa desmemoria, la política de la inacció i idèntica repressió. Tanmateix, nosaltres continuarem aliens als càlculs electorals i a les contradiccions que comporta l’exercici de l’autoritat.

Per aquests motius us volem sol·licitar el vostre suport per la retirada de la sanció i, sobretot, la vostra adhesió per seguir endavant amb la campanya que continuarà amb la inauguració del nou carrer dedicat a Alfonsina Bueno, berguedana empresonada a Ravensbrück i Mauthausen. Un acte que tindrà lloc el proper 19 de novembre a les 11 del matí a la ciutat de Berga.

Us necessitem, us hi esperem. Enviar adhesions de suport a cejeb@cejeb.org

Per la memòria històrica: Acció directa, desobeïm als carrers!

Centre d’Estudis Josep Ester Borràs i Ateneu Columna Terra i Llibertat

UA-1935469-9